Natsværmerforår

Så er det endelig forår. Her på Næsby Strand Natur- og Friluftscenter begynder nu en forunderlig periode, som vi er meget fascinerede af.

Frostmålerne begynder at flyve. I går var den første natsværmer på ruderne. Det er endnu relativt koldt, men nu sker det. Primaria (den første) klækker. Den hedder også Bredbåndet Slåenfrostmåler på dansk. Den er ret sjælden, men har en fin bestand i slåenbuskene bag diget ved skoven. Den næste månedstid kan vi undertiden opleve et sandt mylder af natsværmere i dette område. Mange naturinteresserede fra Østdanmark vil også opsøge Vindeholme Skov alene for at se Bredbåndet Slåenfrostmåler.

Ud over at være forunderlige forårsbebudere, så er frostmålerne også forunderlige på anden vis. Deres hunner har nemlig ikke vinger eller kun vingestumper, så de kan ikke flyve, og de har "frostvæske" i blodet, så de kan godt tåle nætter med frost.

Vi kan anbefale en aftentur på diget. Med lommelygter kan I se frostmålerne sidde i krattet bag diget. I kan tydeligt se hannerne, men hvis I har gode øjne, så kan I måske også se de små hunner uden vinger.

Det næste stykke tid klækker flere arter af frostmålere. Der er først og fremmest Bredbåndet slåenfrostmåler, så kommer den lille Martsmåler, hvis hun kaldes Uldgump, og der går ikke lang tid inden Grågul frostmåler flyver. Herunder kan de se i nævnte rækkefølge, hanner og hunner og parring.